Η εταιρία

Tο μακρινό 1930 η οικογενειακή επιχείρηση του Αιμίλιου Ακουαρόνε είναι ένα τυπογραφείο στην εμπορική καρδιά της Θεσσαλονίκης, στην οδό Ερμού 39. Ο Θωμάς είναι ο μικρότερος -και επιχειρηματικά πιο ανήσυχος- γιος της οικογένειας και παρατηρεί ότι τα μεταλλικά στοιχεία που χρησιμοποιεί το τυπογραφείο για να αποτυπώσει το κάθε γράμμα στο χαρτί, λιώνουν από την χρήση μετά από λίγο καιρό και γίνονται ακατάλληλα, για να καταλήξουν στο καρότσι του πλανόδιου παλιατζή. Συλλαμβάνει την ιδέα να χρησιμοποιήσει τα άχρηστα στοιχεία σαν πρώτη ύλη για να κατασκευάσει μολυβένια στρατιωτάκια : μία ιδέα απλή όπως οι περισσότερες πολύ καλές ιδέες !

Αγοράζει τα καλύτερα καλούπια από τη Γερμανία του μεσοπολέμου και ξεκίνα να λιώνει το μολύβι και να το χύνει στα καλούπια του. Η σταδιακή εμπορική επιτυχία του εγχειρήματός του, τον αναγκάζει να επιλέξει ανάμεσα στην οικογενειακή επιχείρηση και σε ένα αβέβαιο -αλλά πολλά υποσχόμενο- άλμα σε μία δική του επιχείρηση: καμία αμφιβολία, επιλέγει το δεύτερο.

Σύντομα οι δουλειές μεγαλώνουν, παρουσιάζει τα παιχνίδια του στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, προσλαμβάνει βοηθούς και επεκτείνει την γκάμα των παιχνιδιών του χρησιμοποιώντας και το ξύλο σαν πρώτη ύλη: κύβοι με πρωτοποριακές ανάγλυφες εικόνες, σβούρες και ξύλινα τουβλάκια.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος διακόπτει για λίγα χρόνια τη λειτουργία της εταιρείας, που επιστρέφει δριμύτερη μεταξύ άλλων με μία νέα σειρά μεταλλικών κατασκευών που προορίζονται να γίνουν θρυλικές : τα ΜΕΚΑΝΟ, παιχνίδια δημιουργικά που αποκάλυψαν σε πάρα πολλά παιδιά την κλίση τους στη μηχανική και σηματοδότησαν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Παράλληλα η γκάμα των επιτραπέζιων παιχνιδιών διευρύνεται με νέους τίτλους ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΧΗΝΑΣ, ΠΙΕΡΟΤΟΙ ,ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΟ και ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ.

Το 1953 εμφανίζεται για πρώτη φορά η επωνυμία ΕΠΑ μέσα στον εμβληματικό κίτρινο ρόμβο, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σήματα στο χώρο του παιχνιδιού στην Ελλάδα. Στην επιχείρηση μπαίνει και ο πρωτότοκος γιος του Θωμά, ο Αιμίλιος. Το 1955 Ο Θωμάς επισκέπτεται την έκθεση του Μιλάνο και το Παρίσι και το 1956 η ΕΠΑ παρουσιάζει το “Ne te fache pas”, τον γνωστό μας δηλαδή ΓΚΡΙΝΙΑΡΗ, τον οποίο συνεχίζουμε να κατασκευάζουμε 70 χρόνια μετά ! Επίσης την ΗΛΕΚΤΡΟΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ, τον ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ και το ΤΟΜ ΜΙΞ

Το 1958 αρχίζει για την ανθρωπότητα η εποχή των διαστημικών κατακτήσεων και η ΕΠΑ παρουσιάζει το επίκαιρο και επιτυχημένο επιτραπέζιο ΣΠΟΥΤΝΙΚ, ενώ την επόμενη διετία παρουσιάζει για πρώτη φορά τα διάσημα πλαστικά τουβλάκια, τα ΤΕΚΤΩΝ της ΕΠΑ: είναι το ξεκίνημα μιας ιδιαίτερα δημοφιλούς σειράς δημιουργικών παιχνιδιών, που θα είναι στον κατάλογο της εταιρείας μας για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες.

Το 1964 προστίθεται άλλο ένα εμβληματικό προσχολικό παιχνίδι το ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ενώ το 1969 είναι η χρονιά ενός παιχνιδιού-θρύλου της ΕΠΑ της ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ.

Το 1971 η ΕΠΑ μεταφέρεται σε νέες ιδιοκτήτες εγκαταστάσεις τριών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στη Θέρμη και παράλληλα ανανεώνει τον μηχανολογικό εξοπλισμό της με σύγχρονα μηχανήματα αιχμής από τις κορυφαίες Ευρωπαϊκές εταιρείες.

Την τριετία που ακολουθεί την μετεγκατάσταση, τρία ιστορικά επιτραπέζια παιχνίδια προστίθενται στην ήδη πολύ μεγάλη γκάμα της ΕΠΑ. Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ εξιστορεί την πορεία του μεγάλου Μακεδόνα στρατηλάτη. Πάντα επίκαιρη, η ΕΠΑ παρουσιάζει αντλώντας έμπνευση από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του ‘70, το ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ και την ΠΕΤΡΟΠΗΓΗ, που γίνονται άμεσα επιτυχίες και είναι από τα επιτραπέζια παιχνίδια που συλλέκτες ψάχνουν στο διαδίκτυο ακόμα και σήμερα.

Το 1985 η ΕΠΑ εγκαινιάζει μία νέα συνεργασία με τη μορφή του license, με τα πασίγνωστα Στρουμφ και σπάει τα ταμεία με κουτιά κύβων με 6, 12, και 18 κύβους που απεικονίζουν τους γνωστούς χαρακτήρες του Peyo.

Το 1988 η ΕΠΑ συνεργάζεται με τον γνωστό γελοιογράφο Βασίλη Χριστοδούλου για να εικονογραφήσει το εξώφυλλο ενός ακόμα επιτραπέζιου που μένει στην ιστορία : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ με την… ευγενική συμμετοχή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Ανδρέα Παπανδρέου, Κωστή Στεφανόπουλου, Λεωνίδα Κύρκου και Χαρίλαου Φλωράκη

Το 1990 παρουσιάζει το ELECTRO-EUROPA, ένα παιχνίδι για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που είχε σαν ορόσημο την χρονιά του 1992, με την υπογραφή την χρονιά εκείνη της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Με ερωτήσεις και απαντήσεις για την ιστορία, την γεωγραφία, ακόμα και τα αγαπημένα φαγητά των κρατών-μελών της ΕΕ, ήταν πραγματικά ένα παιχνίδι πριν την εποχή του.

Το 1999 ξεκινά, με την μορφή της αποκλειστικής αντιπροσώπευσης στην Ελλάδα, η συνεργασία της ΕΠΑ με προσεκτικά επιλεγμένες Ευρωπαϊκές εταιρίες. Η ιταλική εταιρία λούτρινων Venturelli, η Τσέχικη εταιρία ξύλινων παιχνιδιών Woodyland, η ιταλική εταιρία leader στους ανεμόμυλους Giobas συνεχίζουν την συνεργασία με την ΕΠΑ για πολλά-πολλά χρόνια.

Το 2016 ξεκινά η σταδιακή ανανέωση όλων των επιτραπέζιων παιχνιδιών της ΕΠΑ, με μοντέρνο design και πλούσιο περιεχόμενο, ανανέωση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα !

Η παραγωγή παιχνιδιών είναι μια δραστηριότητα πολύ διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη. Νιώθουμε μια βαθιά ικανοποίηση για την προτίμηση σας, γιατί το να βάζεις στα χέρια ενός παιδιού ένα παιχνίδι είναι μια πράξη βαθιάς εμπιστοσύνης, μιας εμπιστοσύνης που φαίνεται ότι δεν έχουμε διαψεύσει για σχεδόν εκατό χρόνια !